Climate Campaigners Logo
Climate Campaigners City Logo
Climate Campaigners Logo
Climate Campaigners City Logo

Lahti

Lahti & sinä

Lahdella on kunnianhimoiset ilmastotavoitteet. Voimme yhdessä saavuttaa ne nopeammin.

Tiedämme jokainen, että tulevaisuuden kannalta meidän on syytä elää CO₂-neutraalisti. Jokainen eli sinä & minä & lahtelaiset. Haluamme muuttaa elämäämme tässä ja nyt sekä tehdä kaupungistamme vihreämmän ja kestävämmän. Arkielämässä tämä tarkoittaa seuraavaa: Vähennämme energiankulutusta. Valitsemme kestäviä ja aktiivisia liikkumistapoja Vältämme jätteen tuottamista. Kierrätämme ahkerasti. Kaupunkimme tarvitsee meitä kaikkia!

Ilmastohaasteet

Aloita oma ilmastohaasteesi. Olemme tukenasi.

Valitse itseäsi kiinnostava aihe, esimerkiksi energiatehokkuus tai liikkuminen, löytääksesi siihen liittyviä haasteita. Valitse vaikka kuivapesu -haaste. Näet silloin vinkkimme pyykin (kunnolliseen!) kuivapesuun ilman vettä, sähköä tai kemiallisia pesuaineita. Läpäistessäsi haasteen näet heti, paljonko CO₂:ta olet säästänyt ja paljonko pisteitä olet kerännyt. Mikäli olet jo osallistunut useisiin #CCchallenges-haasteisiin, ehdotamme sinulle uusia haasteita, joista voisit pitää. Haasteissa onnistuminen on näin helppoa ja keräät lisää pisteitä. CO₂:n säästövinkkimme eivät ole tuulesta temmattuja. Teemme tiivistä yhteistyötä CO₂:n vähentämiseen erikoistuneiden tutkijoiden kanssa luodessamme vinkkejämme. Asiantuntijatiimimme on koottu monilta tieteenaloilta ja he toimivat yliopistotutkijoina ympäri Eurooppaa ja Etelä-Afrikassa. He työskentelevät auttaakseen sinua löytämään helpon ja tehokkaan tavan pienentää CO₂-päästöjäsi.

Palkinnot

Paikallisia etuja arkielämään

Tarjoamamme edut sopivat arkielämääsi. Ne ovat myös osa Lahden sykettä, sillä palkintojen takana on Lahden kaupunki. Löydät luettelon Lahdessa saatavilla olevista eduista Palkinnot-oppaastamme. Pidä hauskaa haasteiden ja pisteiden kanssa.

Kaupungin ilmastotoimet

Lahdesta hiilineutraali kaupunki 2025

Suomen johtavana ympäristökaupunki Lahti on suunnannäyttäjä ilmastotyössä. Kunnianhimoinen tavoitteemme on olla hiilineutraali vuonna 2025. Tavoitteen toteutuminen edellyttää merkittäviä päästövähennyksiä. Lahti on jo leikannut kasvihuonekaasupäästöjä 70 % vuoden 1990 tasosta.

Yksi konkreettisista toimenpiteistä oli kivihiilestä luopuminen energiantuotannossa 2019. Vuonna 2020 kaupunkiin perustettiin Hiilineutraalin rakentamisen kehityskeskus.

Lahti on kiertotalouden edelläkävijä. Kotitalouksissa syntyvästä jätteestä hyödynnetään yli 99 prosenttia. Vuonna 2017 Päijät-Häme otti käyttöön Suomen ensimmäisen seudullisen kiertotalouden tiekartan. Lahti tähtää jätteettömäksi kiertotalouskaupungiksi vuonna 2050.

Lahden matka johtavaksi ympäristökaupungiksi alkoi Vesijärven kunnostuksesta. Järven puhdistusmallia on sovellettu yli 1000 vesistöön Suomessa. Kaupunki sijaitsee Suomen suurimpien pohjavesivarantojen päällä, minkä vuoksi pohjaveden suojaamiseksi tehdään tavoitteellista työtä. 
Kaupunkiliikenteen aktiivisen kehittämisen tavoitteena on kasvattaa kestävien kulkumuotojen osuutta yli puoleen 2030 mennessä. Sähköisen liikenteen klusteri pitää Lahden alueen toimijat etujoukoissa globaalissa murroksessa. 
Kun luonto voi hyvin, myös ihminen voi hyvin. Lahden seudun kymmenvuotinen Luontoaskel terveyteen terveys- ja ympäristöohjelma edistää sekä maapallon että ihmisen terveyttä.

Liity yhteisöön

Thank You

The form was submitted successfully.